Een Muzikale groet

door mechanische beweging

Muziekdoos-ae is onderdeel van Art Express en biedt u een uitgebreide collectie muziekdozen aan van hoogwaardige kwaliteit uit Zwitserland en Italië. Met uiterste precisie en vakmanschap gemaakt; een kunst op zich.

Het selecteren en leveren van deze dozen is ontstaan vanuit een passie voor muziekdozen welke wij als kind al mochten ervaren.

We geven achtergrondinformatie over onze producten zodat deze wat meer voor u gaan leven.

Onze Zwitserse leveranciers (met name Reuge) bieden hoogwaardige loopwerken aan met een mooie klank, bij Ercolano zijn de mechanieken wat eenvoudiger van opzet en daardoor ook betaalbaarder, zij maken gebruik van gestanste plaatjes die over de cilinder worden geplaatst.
Bij luxere mechanieken worden de pinnetjes allemaal apart in de cilinder/ wals geplaatst, wat dus ambachtelijker en arbeids intensiever is en daardoor een zuiverdere klank opleverd.

Met een muziekdoos kunt u uzelf, een geliefde, een nieuwgeborene of een gewaardeerde (zakelijke) relatie verrassen, ze zijn uitstekend te gebruiken als exclusief relatiegeschenk.

In deze tijd van vooruitstrevende automatisering kan een muziekdoos een meditatief rustpunt zijn.

Wij kunnen u helpen bij het maken van een juiste keuze.

Er is zelfs een mogelijkheid om een eigen melodie te laten ontwikkelen voor in een muziekdoos. Een minimale afname is dan wel gewenst omdat de kosten voor 1 loopwerk wel hoog kunnen oplopen (hieronder meer daarover).

Rest ons u veel plezier te wensen met uw bezoek aan onze site.

Het is niet altijd mogelijk om alles te presenteren wat wij kunnen leveren.

Daarom stellen wij het op prijs dat u contact met ons opneemt indien u vragen en/ of suggesties heeft.

We hopen uw reactie te mogen ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Muziekdoos-ae
John van den Molengraft

Goed om te weten:

Een eigen melodie laten maken

Mocht u een muziekdoos met een eigen melodie willen is dat mogelijk. We hebben daar ervaring mee, om een eigen melodie op bijvoorbeeld een 36 of 30 tonen loopwerk te laten maken. Dit is echter een kostbare aangelegenheid (als het slechts om 1 exemplaar gaat) omdat al de kosten, op dit ene exemplaar rusten; kosten compositie omzetten naar rol, rol maken en pinnetjes plaatsen, productie mechaniek en de kosten van de doos zelf. Dit alles bij elkaar kost al snel € 1.000,- voor alleen het mechaniek, de kosten van de doos komen daar dan nog bij. Dan hebt u wel een uniek exemplaar. Als het echter om meerdere exemplaren gaat en je de productie kosten over het aantal te bestellen exemplaren verdeeld worden de dozen per stuk veel betaalbaarder.

Om dit te realiseren moet er veel geregeld worden, daar kunnen wij voor zorgen om in samenspraak met u tot het gewenste resultaat te komen. We hebben gemerkt dat dit proces veel tijd in beslag neemt en in sommige gevallen wel eens kan oplopen tot enkele maanden. Als u een eigen melodie wil bestellen, voor één of meerdere muziekdozen, wacht dan dus niet te lang met de eerste stap te zetten.

Meer melodieën mogelijk?

Soms komt het voor dat u een bestaande melodie wil die niet voorkomt binnen deze website.
Dan hebben we de mogelijkheid om bijvoorbeeld in de database van o.a. het Japanse Nidec te kijken waar een groot aantal melodieën beschikbaar is. Bij voorkeur kijken we dan naar de luxere loopwerken van Orpheus welke kwalitatief een kopie van de zwitserse mechanieken zijn. Vraag ons naar een melodie van bijvoorbeeld de Beatles of Simon & Carfunkel, en wij kijken of die beschikbaar is.
 
Een reden om hier ook voor te kiezen is omdat er een gat is ontstaan tussen de eenvoudige mechaniekjes van 18 tonen en de wat uitgebreidere van 50 tonen of meer.
Er zijn via deze weg dus nog mogelijkheden om 30 – 36 tonen loopwerken te bestellen zodat we het gat in deze middenklasse kunnen vullen. Reuge is helaas ook gestopt met 36 tonen en zij richten zich nu op het hogere sigment.
 
Binnenkort komen er standaard doosjes op onze site onder eigen beheer. Deze serie krijgt de naam “Lamello” en is alleen via Muziekdoos-ae te verkrijgen.

Verschillende Mechanieken

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de diverse mechanieken/ loopwerken?
Standaard hebben we 18, 36, 72 en 144 tonen. Daarnaast is het vanuit de aziatische kant ook mogelijk om 30 en 50 tonen te bestellen.
De tonen zijn eigenlijk de pinnetjes of lamellen die op een kam zitten, deze lamellen worden geactiveerd door de pinnetjes op de rol/ cilinder. Die lamellen hebben allemaal een andere lengte en dus een andere toon. Hoe meer tonen hoe groter het bereik en hoe voller de klank/ melodie. Echter gaat de prijs ook omhoog, vanaf 36 tonen is dat zelfs fors. Dat komt mede omdat bij mechanieken vanaf ca. 50 tonen er meerdere melodieën op één rol/ cilinder kunnen zitten, vaak twee of drie. Als de rol/ cilinder één ronde heeft gemaakt verspringt hij iets waardoor een volgende rij pinnetjes wordt aangesproken. Deze geeft dan de volgende melodie of een variatie of voortgang van de vorige melodie. Zo is het dan mogelijk om met 1 rol/ cilinder een langere speeltijd te verkrijgen met meerdere of langere melodiën.